Pääkaupunkiseudun pientalomarkkinoilla tonteille riittää ostajia

Vaikka mediassa puhutaan, että uusien asuntojen rakentamista jarrutellaan, niin pientalomarkkinoilla buumi on yhä käynnissä ja tietyissä paikoissa jopa kiihtymään päin. Yleensä kaupungit eivät kaavoita uusia pientalotontteja yhtä runsaasti, kuin mitä niille olisi kysyntää, siksi tarvitaan yksityisten omistamia tontteja myytävien tonttien markkinoille. Pientaloille sopivia tontteja löytyy usein myös lohkoen isommista tonteista. Pääkaupunkiseudulla kaikille halukkaille ei tontteja riitä ja voidaan puhua osittain jopa tonttipulasta. Tonteille riittää ostajia.

Kiinteistö voidaan myydä lohkottuna ja rakennus purkukuntoisena

Kun kevät koittaa, tulee monelle ison tontin omistajalle mieleen, että ensi talvena ei enää näin paljon lumitöitä haluta tehdä. Monilla on myös ollut mielessä, että ei tuota puutarhaa enää jaksa hoitaa. Tällöin tulee eteen jokin muu asia mihin voisi tontista saatavan rahan hyödyntää. Osasta kiinteistöstä luopumalla säästää myyjä myös kiinteistöverossa.

Moni tontti tulee nykyisin myyntiin myös kokonaisuutena, jossa on vanha rakennus. Tuo rakennus saattaa olla pahoin kostunut, homeinen tai muutoin huonokuntoinen. Tällöin rakennus myydään purettavaksi ja tontti myydään kokonaisuudessaan rakennusmaaksi. Kun rakennus myydään purettavana, niin purkamisen maksaa ja hoitaa yleensä ostaja. Myyjän ei rakennuksen purkamista tarvitse hoitaa. Monesti tällaiset vanhat kiinteistöt ovat myös asemakaavan alueilla vielä tila-muotoisena. Tällöin uusi omistaja rekisteröi tilan tontiksi kaupunkimittauksen kanssa, eikä myyjän tarvitse tehdä mitään. Myös silloin, kun myydään osa isosta tontista, niin yleisin tapa on myydä määräala. Sen uusi omistaja rekisteröi omaksi tontiksi. Asemakaavan alueilla rakennuslupa myönnetään vain tontiksi rekisteröidyille kiinteistöille.

Ammattilainen auttaa tontin myynnissä

Välittäjämme tapaa asiakkaita esittelyissä, arviokäynneillä, liikkeessämme ja monissa muissa kohtaamisissa, joissa saamme uusia kyselyjä tontteja etsiviltä asiakkailta. He etsivät tontteja omien mieltymyksien mukaisilla piirteillä. Toiset haluavat hyvät kulkuyhteydet, kun toisille on tärkeintä, että tontille saa nurmen tai pienen puutarhan. Eniten on kysyntää tasaisille tai loivan rinteen tonteille. Jyrkillekin rinteille on omat ostajansa.

Uusia tontteja tarvitaan. Kun tontti tulee myyntiin, teemme sen markkinoille tulemisesta kilpailutilanteen, jossa kaikki halukkaat rakennusliikkeet ja yksityiset tontin etsijät saavat mahdollisuuden tehdä siitä tarjouksen ja ostaa tontin. Teemme hyvät markkinointimateriaalit. Käymme asiakkaat läpi ja käytämme muut markkinointikanavat sekä -materiaalit. Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla myyntiajat ovat yleensä lyhyitä. Rakennusliikkeillä on rahoitus usein valmiina, joten kaupat saadaan sopimaan joustavasti. Kaupat tehdään ostajan pankissa. Mikäli kiinteistöllä on panttikirja tai panttikirjoja, niin välittäjä tilaa panttikirjat myyjän pankista ostajan pankkiin kaupantekotilaisuuteen, jossa ne luovutetaan ostajalle. Rakennukset valmistuvat noin vuoden sisällä tonttikaupoista ja taas saadaan uusia taloja onnellisille omistajille.

 

Kiinnostaako kiinteistökauppa? Jatka blogimme seuraamista tai tarjoa vaikka tällaista tonttia.