Mitkä asiat vaikuttavat tontin hintaan?

Tontin hinta eli arvon määrittäminen on ensimmäinen askel kohti myyntiä. Mitkä asiat sitten vaikuttavat tontin arvoon? Tärkeimmät asiat ovat sijainti ja mitä tontille voidaan rakentaa. Selvyyden vuoksi: Kun puhutaan tontista voidaan puhua kiinteistöstä synonyyminä. Kiinteistö tarkoittaa maapohjaa, jolla rakennukset ovat. Miten siis tontin eli kiinteistön hintaa voi arvioida?

Oikea hinnoittelu nopeuttaa tontin myyntiä

Oikein hinnoiteltu tontti on puoliksi myyty. Liian halvalla tai liian kalliilla ei kiinteistöä kannata myydä. Liian halvalla myytäessä ostajalle voi tulla sellainen tunne, että tontissa olisi jotain vikaa. Liian kalliilla myydessä ostaja voi ajatella, että ei kannata edes tarjota ja käyttää aikaa, koska ei se myyjä varmaan tingi kuitenkaan. Jotta potentiaaliset ostajat kiinnostuvat tontista heti, on tontin oikea ja kilpailukykyinen hinnoittelu tärkeää. Hinnoittelulla on suora vaikutus tontin kysyntään ja myyntiaikaan.

Kiinteistönvälittäjä hinnoittelee myytävää kiinteistöä kokemuksensa kautta jo nähdessään sen. Kuitenkin tarkan hinnan määritykseen on vertailtava näkemäänsä myytyjen tonttien tilastoihin sekä siihen mitä alueella on tällä hetkellä myynnissä. Ns. hatusta heitetyt hinnat katsomalla pelkästään tilastoja tai näkemättä myytävää kohdetta eivät voi olla realistisia.

Arviointiin ja myyntiin tarvitaan myytävään kiinteistöön liittyvät kaavamääräykset ja kaavakartta. Lisäksi on hyvä olla kiinteistörekisteriote ja -kartta, lainhuudatustodistus, rasitustodistus ja johtokartta. Jos ollaan myymässä myös asumiskelpoinen rakennus, niin tarvitaan kyseisen rakennuksen pinta-ala. Pinta-ala selviää rakennuspiirustuksista / pääpiirustuksista ja/tai rakennuslupa-asiakirjoista.

Tontin arvo on monen asian summa

Tontin hintaan vaikuttavia tekijöitä on monia. Tontin tämän hetken myyntihinnan selvittäminen vaatii myyntitilastojen ja markkinoiden tarkkaa seurantaa sekä alueen asiantuntemusta. Suurimpia arvoon vaikuttavia tekijöitä on tontin sijainti, tontin rakennusoikeus (tehokkuus eli e-luku) sekä alueen asemakaavoitus ja tontin käyttötarkoitus. Lähtökohtaisesti tasainen rakennuspaikka on arvokkaampi, kuin rinnepaikka, sillä perustustyöt kuten tontin raivaus ovat hintavia. Joissain pakoissa rinteen näköalat tuovat suurempaa arvoa, kuin naapurin tasainen rakennuspaikka.

Tontin hintaan vaikuttavat muun muassa seuraavat asiat:

  • Markkinoiden kysyntä ja tarjonta
  • Tontin sijainti
  • Alueen hintataso
  • Käyttötarkoitus eli minkälaisia rakennuksia voidaan rakentaa ja kuinka tiheästi
  • Rakennusoikeus ts. Tehokkuus eli rakennettavien neliöiden määrä
  • Rakennettavuus
  • Tontin muoto, koko ja maaperän laatu

Tontin arvon määrittäminen ei onnistu laskukaavojen avulla

Koska tontin arvoon vaikuttavat niin monet asiat, ei hinnan määritystä voi tehdä millään tietyllä laskukaavalla. Jos tarvitset apua kiinteistön hinta-arvion tekoon, kannattaa olla yhteydessä ammattitaitoiseen välittäjään.

 

Tuumasta toimeen? Tarvitseko apua tontin arvon määritykseen?

Tilaa ilmainen arviokäynti kokeneelta kiinteistönvälittäjältä, joka on erikoistunut tonttien myyntiin. Arviokäynti auttaa tietämään mihin hintaan tontti kannattaa laittaa myyntiin. Voit tilata arviokäynnin alla olevalla lomakkeella.